A fundamentalizmus

„ … ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, feltámadtak a szelek, és nekidőltek annak a háznak, de nem omlott össze, mert kősziklára volt alapozva.” 
Máté 7,25

A fundamentalizmus egy szitokszó a keresztyénné válásra. A kompromisszumképesség elvesztését egy sarkalatos kérdésnek tekinti. De gyakran sokan vannak ezellen a vélemény ellen. Sokan úgy viselkednek és beszélnek: Ha te nem az én véleményemen vagy, akkor jobboldali vagy baloldali vagy, konzervatív, egy fundamentalista, stb. Nehezére esik az embernek azzal beszélni, aki másokat is megakar győzni a saját véleményéről a szabadságról vagy liberalizmusról. Valahogy azt érzi az ember, hogy az ember az útban áll, és le van kiabálva.
De alapjában véve a fundamentalista egy szép szó. Azt jelenti, hogy erős fundamentumunk van, mégpedig Jézus. Ő a mi hitünk alapja, és a célunk.
Mi keresztyének hajlamosak vagyunk arra, hogy a véleményünket törvényformába öntsük, és mindenkire érvényessé tennénk. De ez így nem megy.
Isten lelke a szívünkbe helyezte az Ő törvényét, úgyhogy nehezen mehetünk azzal szembe. Hazudni, csalni, és minden Isten elleni tett nehéz nekünk. Mert a Szentlélek felébreszt. És ha vétkezünk, átsuhan rajtunk az igazság lelke, és nehezünkre esik újra Jézus megbocsátáshoz folyamodni. Mert a törvényekre nem betűkben van szükségünk, hanem a szívünkben.
Nem lehet az felfogásunkat sem a másikra erőltetni, csak Isten parancsának jó tanúi lehetünk. Olvastam egy cikket az újságban. A riporter egy fundamentalistát keresett, és nagyon csodálkozott, hogy milyen szívélyes és kedves volt ez a nő. És egy nagyon kedves, jóakaratú cikket írt a találkozásról. Valami 1700 hozzászólás érkezett, azaz hihetetlenül sok. Ötvenet vagy hatvanat elolvastam. Szinte mindegyik ugyanarról szólt. Mintha egy nagy allergia lett volna a keresztyénekre, és az összes apróságot kibeszélték, mikkel nem értenek egyet, vagy épp az egyetértést szakították szét. Honnan jött ez az allergia? Valószínű az íróknak negatív tapasztalatai voltak a vallásossakkal, és kiereszte magából. Hogyan tudnánk gyerekeket a hitben vállalni, ha a szülők mindig csak ordítanak, sőt megcsalják egymást? Ha a szülők hazudnak, és a hitnek csak a látszatját mutatják? A gyerekek hamar észreveszik és hamar elfordulnak a hittől.
Boldogok lehetünk, hogy egy élő alapunk van  – a Jézus Krisztus. Rá építhetjük az életünket. Ő akkor is kitart, amikor árvizek jönnek. Ezt az életet a Jézussal kell közvetítenünk, és nem a halott törvényeket. És imádkozzunk a gyerekeinkért! De ne fenyegessük őket a hit dolgaival,félelmet keltve és kényszerítve.

Köszönöm, Jézus, hogy a hit szabaddá tesz! Nincs több törvényre szükségünk, ha te vagy a szívünkben. Veled akarunk élni és a jóságodat sugározni. Nem kell kiabálnunk vagy hangoskodnunk. De te, te egyedül kellesz nekünk!

Werbung

Autor: Frank Lauermann

Guten Morgen, liebe Leute!!! Ich bin Frank Lauermann. Ich lebe nun schon lange in Litauen und es gefällt mir gut. Jeden Morgen schreibe ich eine kleine Andacht mit Gedanken für den Tag, über den Glauben an Jesus Christus, das Gebet und die Liebe unseres mächtigen Vaters im Himmel. Ich hoffe, daß meine Arbeit ermutigt, Hoffnung weckt, Glauben stärkt und uns den HErrn Jesus nahe bringt. ER ist mein Leben. Bitte, leite die Andachten weiter an Freunde und Bekannte! Einen ganz herzlichen Gruß, frank

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: