Egy boldog böjt

Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók.
Máté 6, 16

„ … akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat.  Amikor pedig te böjtölsz, kend meg a fejedet, és mosd meg az arcodat,  hogy böjtölésedet ne az emberek lássák, hanem Atyád, aki rejtve van; és Atyád, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.“ (16-18)

Jézusnak egy teljesen más felfogása volt a böjtölésről. Mi úgy gondoljuk, hogy ez egy lemondás. Jézus ezellen szól, és azt mondja, hogy ez egy örömteli lehetőség. Nyögünk és jajgatunk, de Jézus azt mondja – Légy boldog! Lemondunk az evésről, meg mindenről, és Jézus azt mondja: Tégy valamit! Különös, mennyire egymás ellen mehetnek az elképzeléseink.
Jézus megvizsgálja a szívünket és az álláspontunkat alaposan, amikor böjtölünk. Amikor mi a böjtölésünkön keresztül Tőle ki akarunk erőszakolni valamit, süket marad. Mikor ez csak a bűneink ledolgozása, vezeklésünk, elfordul. Amikor csak szentebbnek akarunk tűnni, könnyekre fakad. Mikor ez nekünk csak búskomorság és szenvedés, megrázza a fejét felettünk. Minden csak emberi munka, nem evangélium, nem boldog képviselet, csak ön-megoldások, önmegcsalás.
Ézsaiás 58-ban áll, mit kíván Isten egy böjttől: Vegyetek számot a bűneitekről! Adjátok a bért a napszámosoknak most, és ne várakoztassátok őket! Engedd el bűnét az adósodnak, ha nem tudja megfizetni. Add vissza a kölcsönkért könyvet és dolgokat végre! Áldozd fel az idődet arra, akinek szüksége van, főleg a saját gyerekeidre. Menj el a feleségeddel étterembe! Tégy valamit, ami Neki örömöt okoz.
Észreveheted, hogy Jézusnak nem volt öröme a harcban, hanem inkább abban, hogy te az Ő szava után élsz. Ez az igazi böjtölés!
Korábban naphosszat böjtöltem, és semmit nem ettem. Nem sokkal ezelőtt újra elakartam kezdeni, de megkérdeztem az Urat, hogy miről kellene lemondanom. Azt mondja, hogy semmiről. Hát akkor? – kérdezem. Azt mondja erre: Áldozd fel az idődet, foglalkozz azokkal a dolgokkal, amik amúgy csak hevernek. Add nekem az idődet, az erődet, a szádat. Fel fogom használni!
Tehát rendszeresen böjtölök. Nem mondok le semmiről, inkább olyan dolgokat teszek, amik neki tetszenek. És ha nincs időm enni, akkor még jó is ez nekem. Hozzá tartozom, és Ő hozzám!
Szóval a böjtölés igazából egy kaland, imában és tettekben. És olyan felszabadító! Nincs nyomás, nincsenek kemény lemondások, csak a szeretet, ami ösztökél. Igen, így az ember örökké böjtölhetne.

Köszönöm, Jézus, hogy Te engem fel tudsz használni! Nekem öröm és boldogság, hogy a Te akaratodat tehetem. Először minden búsnak tűnhet, de veled életté válik. És az imádság izgalmassá válik! Ó, Jézus, milyen jó, és milyen más, milyen meglepő vagy Te mindig! Szeretlek!

Werbung

Autor: Frank Lauermann

Guten Morgen, liebe Leute!!! Ich bin Frank Lauermann. Ich lebe nun schon lange in Litauen und es gefällt mir gut. Jeden Morgen schreibe ich eine kleine Andacht mit Gedanken für den Tag, über den Glauben an Jesus Christus, das Gebet und die Liebe unseres mächtigen Vaters im Himmel. Ich hoffe, daß meine Arbeit ermutigt, Hoffnung weckt, Glauben stärkt und uns den HErrn Jesus nahe bringt. ER ist mein Leben. Bitte, leite die Andachten weiter an Freunde und Bekannte! Einen ganz herzlichen Gruß, frank

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: