A fantázia – 2018.01.13

Nézzétek meg az égi madarakat! …
Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is.
Máté 6, 26. 28k

Jézusnak igaza van. Minden lehetségesre odafigyelünk, csak az útmenti virágocskára nem nézünk. Keresztülgázolunk rajta figyelmetlenül. A tekintetünk csak előre irányul: A munkára, az otthonra, a gyerekek várására, vagy a késésekre. Az ég madaraira nem nézünk, a lábunk alatti virágokra sem. A Nap, napsugár, a Hold, csillagok, a hegyek és a tenger, a vihar azerőteljes villámokkal, a kicsapó vulkán… mindent érzékelünk magunk mellett, és a szemünk az élet nagy dolgaira figyel.
Gyerekként nagyon élénk képzelőerőm és fantáziám volt. Eltudtam egy álomvilágban tűnni. Mindent valamire építettem, a felhőkre, hullámokra, a járda lapjaira… mindenhol kis csodák voltak elrejtve, amiket felakartam fedezni. Egy térképpel világutazásra mentem, Thaiföldig, ha kell, hogy Sirikith hercegnőt feleségül vegyem.
És amikor az igazi nagybetűs élet elkezdődött, elveszítettem a képzelőerőmet. De Jézus azt mondja: Nézzetek az ég madaraira, tanuljatok a liliomoktól! – bár visszatérnék a gyerekkorba, egyszerű nézelődésbe, egyszerű élésbe. Szeretném a teremtőt nézni minden fantasztikus szépségben, a túlvilági nagyságos Teremtőt. Őt magát szeretném látni, az Urat, aki mindent csodálatosan irányít. Igen, elképzelném Jézust, és hogy neki mi tetszik. Szeretném a fantáziámat újra felébreszteni és álmodni.
Az ember a teremtés koronája. Bár amikor egy alkoholistát látok, aki már évek óta iszik, nehezemre esik, hogy a teremtés koronájának lássam őt. De Jézus képes rá. Ő eltudja képzelni, hogy ez az ember egyszer az Övé legyen. Ő hitet, reményt és szeretet helyez ebbe az emberbe. Uram, szeretném a te szemeidet és a képzelőerődet.

Igen, Jézus, elkezdtem a gyakorlati gondolkodást, hogy megtanuljak így álmodni. Kérlek, tégy újra gyermekké, hogy álmodni tudjak. Szeretném a felhőket látni, és az ég madarait, szeretném a virágocskákat nézve Téged dicsérni. Add nekem a te fantáziádat, amikor egy tönkrement, elhanyagolt alkoholistát látok. Uram, a te szerető szemeidre és képzelőerődre van szükségem!

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s