Adjatok nekik! – 2018.01.12

Jézus azonban ezt mondta nekik:
„Nem kell elmenniük: Ti adjatok nekik enni!“
Máté 14, 16

Jézus egész nap tanította és gyógyította a sokaságot. Mikor este lett, azt mondták a tanítványok neki: Küldd őket el, hogy a falujaikba menjenek és enni vegyenek, mert már majdnem sötét van. De Jézus nem akarta az embereket egyszerűen elküldeni. Aggódott értük. Magánál tartotta őket és jól érezte magát velük. Nem tudott tőlük valahogyan elszakadni. Ezért kellett a tanítványoknak nekik enni adni. Ekkor összezavarodtak: Egyáltalán semmink nincs, és mi sem vagyunk egyáltalán jóllakva. Jézus vette azt, ami készleten volt, hálát adott érte, és odaadta a tanítványoknak, hogy osszák szét. Und valóban, mindenki jóllakott. Valami 5000 ember volt, és a maradék 12 kosárra rúgott.
Pontosan így állunk minden nap az emberek előtt: Túl kevesem van ahhoz, hogy nektek is adjak. De Jézus azt akarja, hogy adjunk. Mindent oda kellene adni, ami csak a tulajdonunkban van. Ő meg tudja sokszorosítani, akkor is, amikor csak nagyon-nagyon kevesünk van.
Kinek van közülünk sok? Ki tud már prédikálni, mint egy Péter vagy Pál? Kinek van olyan hatalma az imában és gyógyításban, mint Jézusnak? Nem, nincs igazán különösen sok, amit Istennek adhatnánk. De a keveset is szívesen veszi és megsokszorozza – Milyen csodálatos ez számomra! Mindent megteszek, amit tudok, és Ő nagy dolgokat visz ezzel végbe.
Mit adjunk az embereknek? Kenyeret és halat! A hal Jézusra mutat. Ő konkrétan az Úr. Sok isten van még, de egy konkrét névre van szükségünk: Jézus Krisztus, a Megváltó és Megmentő! Szóban és tettben Róla teszünk bizonyságot. Tanúi vagyunk a könyörületességen kereszül, és arról mesélünk, ami jókat Isten bennünk véghezvitt.
A kenyér az Isten szava, az élő szó. Nem régi és beporosodott, nem érthetetlen nyelvbe csomagolt. Bármikori helyzetbe visszük magunkkal az igét – ezért van szükségünk a csendre és a vele való kapcsolatra, hogy az akaratáról tudjunk.
És Ő megáldja és foglalkozik a kis képességeinkkel a nagy erejével. Halleluja!

Köszönöm, Jézus! Te itt vagy! Te vagy a hatalmas, erős, könyörületes. Te vagy az Isten Fia! A te kegyelmedre, megbocsátásodra, szentségedre és magváltásodra mutatunk! És te megfogod a gyönge, sokszor mérgelődő tanúidat áldani. Köszönjük!

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s